BFF-Best Food-Forever-Salladsbord a la Aviko Norden 2018 - Sida 27



Hur kan tanken om vegetariskt och klimatsmart spridas
på ett bra sätt till föräldrar och övrig personal?
”Konkret information – varför, mer kontakt med föräldrar t ex möten.”
”Informera, visa, diskutera, få uppleva maten och smaka på den. Inte kalla
det för alternativ med vegetarisk mat. Att få in mer klimatsmart bland färdigrätter, dryga ut biffarna med rotfrukter.”
”Provsmakning, inget fegkryddande, vi måste lära oss att tänka om.
Kalla det inte vegetariskt utan bara t ex lasagne så blir det mer naturligt.”
”Att maten är 50 % vegetarisk. Få bort den negativa laddningen i ordet
vegetarisk. Arbetet med klimatsmart mat ska vara med i läroplanen.”
Rotfrukter är klimatsmarta för att de växter på friland i närområdet, behöver
ingen energi för uppvämning i växthus och transporteras kortare sträcka
än imporerade grönsaker. Och dessutom är rotfrukter fulla av vitaminer,
mineraler och nyttiga kostfiber.
I vilka maträtter kan man få in mer rotfrukter?











Korv Stroganoff
Köttfärssås
Gratänger på rotfrukter
Palsternacka i potatismos
Veckans sallad
Köttfärsrätter
Lasagne
Biffar
Grytor
Pajer
Soppor
Best Food Forever

Paperturn



Powered by


Helskärm Klicka för att läsa
Stöds av Paperturn blädderbok systemet
Sök
Översikt
Ladda ner som PDF
Skriva ut
Kundvagn
Helskärm
Avsluta helskärmsläge