BFF-Best Food-Forever-Salladsbord a la Aviko Norden 2018 - Sida 26



Klimatsmart - såklart!
Under våra workshops har vi haft förmånen att få träffa några viktiga
personer angående klimatsmart mat i skolor och förskolor – de som
arbetar i verksamheten, och fått ta del av deras erfarenheter. På våra
workshops diskuteras klimatet och många nya idéer och tankar kommer
upp. Här får ni ta del av några av dessa:
Hur kan man minska matsvinnet i våra skolor och förskolor?
”Förklara varför det är viktigt att
minska matsvinnet. Samarbete
med pedagoger, bl a schema - tid
att äta. ”
”Ta bort buffé. Sätt gränser för
barnen att inte äta enbart animaliskt. Mindre tallrikar till barnen.”
”Mindre enheter på produkterna,
ca 1 kg. Inte laga för mycket mat.
Information till små barn redan
från början på ett enkelt sätt.”
Hur kan barn och ungdomar bli mer delaktiga i hur deras
matvanor påverkar klimatet?
”Information, kunskap. Få med skolans personal.”
”Vara med i köket. Lära barnen att odla och att de får smaka. Visa,
förklara, diskutera. Önska rätter. Vegetariska dagar, bjuda in föräldrarna.
Färdigrätter ska tänka mer klimat.”
”Man måste börja tidigt med informationen om matens inverkan
på klimatet. Kanske ingå i undervisningen. Medias påverkan om
klimatsmart mat.”
”Tidigt redan i förskolan. Schemalagd lunch upp till nian.”

Paperturn



Powered by


Helskärm Klicka för att läsa
Stöds av Paperturn blädderbok systemet
Sök
Översikt
Ladda ner som PDF
Skriva ut
Kundvagn
Helskärm
Avsluta helskärmsläge